Antal Imrebox
thumbElhunyt a nagy nevettető...
Elhunyt Antal Imre

Antal Imre részvétkönyvében itt hagyhatnak üzenetet:
http://www.gyaszhir.hu/Reszvetkonyv-29769.htmlAntal Imre 1935. július 31-én született Hódmezővásárhelyen pedagógus családban. Szegeden, majd Budapesten végzett zenei tanulmányi tanulmányokat. 1959-ben kitüntetéssel végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Az Országos Filharmónia szólistája lett, és bejárta a fél világot. Hangversenykörútjai alkalmával tizenhét országban adott hangversenyt. Számos nemzetközi versenyről távozott értékes díjjal.Az állandóan vicceket mesélő, a hatvanas évektől a Fiatal Művészek Klubjában gyakran megforduló Antal Imrére felfigyelt Békés József, az MTV szerkesztője, aki műsorvezetőnek hívta a Magyar Televízióba. 1965-ben a Könnyű-e együtt élni veled? című házaspárbajszerű műsorban állt először kamera elé. Miután az élő adásban semmilyen lámpalázat nem mutatott, rábízták a Köszöntő, majd a Halló fiúk! Halló lányok! című népszerű ifjúsági műsor vezetését.

Zenei pályafutása 1970-ben váratlanul véget ért. Görcsösödni kezdtek jobb kezének ujjai, egyre nehezebben játszott, és végül fel kellett adnia zongoraművészi ambícióit. 1972-ben megvált az Országos Filharmóniától és a Magyar Televízió Szórakoztató és Zenei Főosztályának állandó munkatársa lett. Vitray Tamással közösen vezette a Magyar Televízió szilveszteri tévéadásait, a Szeszélyes évszakok pedig több mint negyedszázadon keresztül emberek millióit szögezte a képernyő elé.Antal Imre több tévéjátékban - például a Borsban, melyben Dániel Edét alakította - és mozifilmben játszott kisebb-nagyobb szerepeket, mint például az 1967-es Szevasz, Vera, az 1969-es Szemüvegesek, vagy a legutolsó filmje, a 2006 novemberében bemutatott Szűzijáték. Antal Imrének két könyve is megjelent: 1991-ben került a boltokba a Pami - édesanyja szólította így - című kötet, amelyben legérdekesebb élményeit gyűjtötte egybe. 1998-ban jelent meg az Antal Imre legjobb viccei című kötete.

Antal Imre több kitüntetésben is részesült. 1967-ben SZOT-díjat, 1984-ben Erkel Ferenc-díjat, 1988-ban érdemes művész-díjat, 1991-ben Opus-díjat vehetett át. 1999-ben Erzsébetváros díszpolgárának választották.

Antal Imre súlyos betegségére 2005 tavaszán-nyarán derült fény, amikor összeesett az utcán, majd sokáig kórházban is kezelték. 2006 októberében így nyilatkozott betegségéről: "Nem most lesz az, amikor én feladom az életet [...]. Bár azt tudom, hogy a betegségem halálos. [...] Nem lehet visszafejleszteni a daganatot. Talán a kór terjedését meg tudják állítani, vagy legalábbis lelassítani. Ezért járok minden második héten becsületesen vissza a kemoterápiás kezeléseimre, mert bízom az orvosokban. [...] Nekem még dolgom van itt, nem mehetek csak úgy el [...]. Szeszélyes évszakokat kell forgatnom. Annyian kérik tőlem, meséljek vicceket, mókázzam. Nem tudok úgy végigmenni az utcán, hogy meg ne állítanának, hogy biztassanak. Ennyi szeretettől talán még a halál is megfutamodik!

Antal Imre egy rövid időre, 2006 ősze és 2007 tavasza között még visszatért a képernyőre. Az RTL Klub Szeszélyes című műsorában láthatták a nézők, az utolsó adás február 28-án tűzték műsorra.

Antal Imre 72 éves korában, 2008. április 15-én hunyt el Budapesten.
(Forrás: Független Hírügynökség)Üzenetek a részvétkönyvből:

2008.04.15.

„Sírva jöttél világra, s körülötted mindenki mosolygott,
Úgy menj el, hogy mosolyogj és körülötted mindenki sírjon.”

Hevesi Szilvia, Svájc

-

2008.04.15.

Nem éltél hiába,hisz maradandót alkottál,és nagyon sok ember szívében és emlékezetében tovább fogsz élni.

Kondor Attila, Nagykálló

-

2008.04.15.

Csak az hal meg, akit elfeledtek,
Örökké él, kit nagyon szerettek!

Kosztrub Zsuzsanna, Miskolc

-

2008.04.15.

Emléked szívünkben örökké él!!!!!!!!!!!!

Birosz Györgyi, Nyíregyháza

-

Antal Imre részvétkönyvében itt hagyhatnak üzenetet:
http://www.gyaszhir.hu/Reszvetkonyv-29769.html
 
todesanzeigen
doliu